We survived first week of school

  • Post author:
  • Post comments:0 Comments

Min första vecka på Dell’arte har varit mycket händelserik och vi överlevde, trots lite tveksamheter i början. OBS! Långt inlägg! Jobbar på att försöka börja skriva oftare och kortare.

Måndag

Vi kickade igång veckan med 3,5 timmes utomhusträning! Bland annat joggade vi i naturen, spelade Ultimate Frisbee och ledde varandra runt Blue Lake blindfolded. På eftermiddagen arbetade vi med en av människans mest naturliga rörelser, att gå. Vi fokuserade på att hitta var spänningar uppstår i kroppen när vi går på olika sätt. Till exempel om vi tar längre eller kortare steg, går snabbare eller långsammare och om vi går på tå, på hälarna, utsidan eller insidan av foten. Sist på dagen fick vi vår uppgift för PLAB. PLAB = Performance Lab och innebär att vi varje måndag får en uppgift som vi i grupp ska utföra och visa upp på fredagen samma vecka. All repetition för PLAB sker utanför ordinarie skoltid. Vår första uppgift var att skapa ett spel, en lek. Vi delade in oss själva i grupper och började bolla idéer.

Tisdag

1 timmes yoga, 1 timmes kontaktimprovisation och 1 timmes lek. Ja, vi har en lektion på schemat som heter Play. Just denna vecka var leklektionen extra viktig och vi fick mycket inspiration till vår PLAB. Vad är det som gör en bra lek? Vilka lekar är universella? Vad är det som gör att vi människor fascineras så mycket av att titta på lek och sport. Härlig start på tisdag morgon. På eftermiddagen fortsatte vi att undersöka våra kroppars olika spänningar och hinder. Efter kvällsmaten gick min grupp in i en av våra salar och började testa olika lekar. Kastade boll, försökte klättra rep. Vi tog fram mängder av saker och gjorde en hinderbana, tog bort allt igen eftersom det blev för komplicerat.  Kom fram till att vi ville förenkla för att hitta kärnan av lek.

Onsdag

Började morgonen med gemensam jogging följt av lite lätt klättring på ett gäng välklottrade stenar under en bro vid Blue Lake. Jag var mycket taggad för vår första akrobatiklektion men hamnade i grupp 2 så hade Poetic Voice först. Poetic Voice är vår skrivklass, den går mycket ut på att släppa sina spärrar och flödesskriva. Vi gjorde bland annat en övning där vi på en minut skulle beskriva den första bild som kom upp i huvudet när vi fick olika ord som klänning, sko, hund, leksak och så vidare. Jag hann bli både kall och bitter över min svårighet att skriva på engelska, men efter en grundlig uppvärmning fick vi i alla fall stå på huvud och händer under akroklassen. Sedan var det community meeting som går ut på att vi pratar om olika saker som rör vårt liv i Blue Lake. För att få vår examen måste vi ha arbetat som volontärer i bygden 12 timmar under detta året och vi fick förslag på våra första uppdrag. Hjälpa till att göra frukost på the Gringe (gratis frukost) och hjälpa till på the Hoctober festival (gratis öl). Onsdag eftermiddagar är det Life repair! Reparera livet kan innebära t ex att åka och handla, vilket vi gjorde. Sedan började vi jobba med våra lekar/spel. Till slut hade vi testat och kommit fram till två spel, The Slot Machine och The Gorilla Game. Vi bestämde att sova på saken och rösta torsdag eftermiddag. Men dagen var ännu inte slut! Vi hade även en kvällsföreläsning där vi diskuterade naturens inverkan på konsten, pratade om Red woods och öppnade upp våra sinnen inför nästa veckas nature day. Puh! Onsdagar är långa dagar!

Torsdag

Yoga, kontaktimpro och röst/andning började vi dagen med. Sedan stirrade vi väldigt mycket in i varandras ögon. Oerhört intressant hur mycket som kan hända känslomässigt bara av att titta på en annan människa. På kvällen röstade vår grupp fram The Gorilla Game som går ut på att två gorilla klaner slåss om de sista blå bananerna för att överleva vintern i djungeln. Det är som en blandning mellan catch the flag och brottning. Oerhört intensivt spel med 1 min långa perioder och slutkörda spelare. Laget med flest insamlade bananer under de tre perioderna vinner matchen. På grund av att två av våra lagmedlemmar var skadade (Jag: uppslitna knän och en skadad axel) fokuserade vi på att skriva ner reglerna och bestämma klädkod, Blueback gorillas and Redback gorillas.

 

Fredag

Fredag och spänningen inför PLAB är olidlig! Vi startade dagen med att … GÅ! Utforska kroppens rörelser, vrida sig och dela upp varje moment, huvud, sen axlar, sen höfter, sist fötter. Vad händer i kroppen vid varje vridning, följer en kroppsdel med som inte ska det? Hur bra kontroll har vi egentligen på vad vi gör och uppstår det spänningar som vi inte är medvetna om? Vår andra lektion var ensemble sång och vi lärde oss att sjunga On a bottle of Carlo Rossi, vilket är skolans officiella sång. Historien kring sången är dock allt för lång och fantastisk för att jag ska berätta den här så vill ni veta får ni fånga mig i den verkliga världen. Uppvärmning och testkörning av The Gorilla Game och mina knän slets upp igen, så vi var tvungna att rengöra och bandagera dem. Sen var det äntligen dags! Vår grupp var först ut, fullkomligt inne i våra gorilla karaktärer bankade vi våra bröst och vrålade Ooh Oooh Oooh! Publiken jublade när de fick höra om The Square of Shame där gorillorna måste dansa apdansen, the monkey dance, för publiken i 6 sekunder innan de får återgå till spelet och kampen om överlevnad. I skamvrån hamnar den gorilla som bryter mot reglerna, alltså vid t ex en faul. Publiken fick välja en sida och ett lag att heja på och sen drog matchen igång med I wanna be like you från Djungelboken dunkande från högtalarna. Publiken var vild, vi var vilda och det var en fantastisk energiboost. Efter att alla grupper kört sina spel fick vi respons på vad som fungerade bra och mindre bra. En fantastiskt rolig första PLAB!

Vi överlevde första veckan!!

Leave a Reply

thirteen + 16 =